Influenssan tyypillisimmät oireet alkavat äkillisesti ja niihin kuuluvat korkea kuume (38-39°C), voimakas väsymys, lihassärky, päänsärky, kuiva yskä sekä vilunväristykset. Nämä oireet ovat usein huomattavasti voimakkaampia kuin tavallisen flunssan oireet.
Influenssapotilaat kokevat usein äkillistä voimattomuutta, joka voi olla niin voimakasta, että tavallisten arkirutiinien suorittaminen on lähes mahdotonta. Kuume nousee tyypillisesti nopeasti korkealle ja saattaa kestää 3-5 päivää. Kuumeen yhteydessä esiintyy usein voimakasta hikoilua, vilunväristyksiä ja huimausta.
Hengitystieoireista yleisin on kuiva, hakkaava yskä, joka voi muuttua limaiseksi infektion edetessä. Kurkkukipu ja äänen käheys ovat myös tavallisia. Osalla potilaista esiintyy myös:
- Ruokahaluttomuutta
- Pahoinvointia
- Vatsaoireita kuten ripulia (erityisesti lapsilla)
- Silmien valonarkuutta
- Nenän tukkoisuutta (vähäisempää kuin flunssassa)
Oireet alkavat tyypillisesti 1-4 päivän kuluessa tartunnasta. Useimmiten ensimmäisinä oireina ilmenevät kuume ja lihaskivut, joita seuraavat hengitystieoireet 1-2 päivän kuluttua. Influenssan tunnistaminen ajoissa on tärkeää erityisesti riskiryhmiin kuuluville, sillä viruslääkitys on aloitettava mahdollisimman pian oireiden alettua.
Kuinka kauan influenssan oireet kestävät?
Influenssan oireet kestävät tyypillisesti 1-2 viikkoa, mutta voimakkaimmat oireet hellittävät yleensä 3-5 päivän kuluttua niiden alkamisesta. Jälkioireena esiintyvä väsymys ja yskä voivat kuitenkin jatkua useita viikkoja.
Influenssan etenemisessä on havaittavissa selvä vaiheittainen kulku:
- Ensimmäiset 1-3 päivää: Korkea kuume, voimakkaat lihaskivut ja päänsärky
- Päivät 3-5: Kuume alkaa laskea, hengitystieoireet kuten yskä voimistuvat
- Päivät 5-10: Vähittäinen toipuminen, yleisoireet helpottavat
- 2 viikon jälkeen: Useimmat ovat toipuneet, mutta väsymys ja yskä voivat jatkua
Normaalina voidaan pitää sitä, että influenssan jälkeen yleiskunto palautuu hitaasti ja täydellinen toipuminen vie aikaa. Huolestuttavana voidaan pitää tilannetta, jossa jo laskenut kuume nousee uudelleen tai oireet voimistuvat selvästi paranemisvaiheen jälkeen, sillä tämä voi viitata bakteerien aiheuttamaan jälkitautiin kuten keuhkokuumeeseen.
Myös pitkittynyt, yli kolme viikkoa kestävä yskä, hengenahdistus tai poikkeuksellinen väsymys ovat merkkejä, jotka vaativat lääkärin arviota. Erityisesti riskiryhmiin kuuluvien toipumista kannattaa seurata tarkasti.
Milloin influenssan oireiden kanssa tulisi hakeutua lääkäriin?
Influenssan oireiden kanssa tulisi hakeutua lääkäriin erityisesti, jos kuulut riskiryhmään tai jos koet hälyttäviä oireita kuten hengenahdistusta, rintakipua, sekavuutta tai korkeaa kuumetta, joka ei laske lääkityksellä. Nopea hoitoon hakeutuminen on tärkeää, sillä viruslääkitys tehoaa parhaiten taudin alkuvaiheessa.
Seuraavissa tilanteissa lääkäriin hakeutuminen on erityisen suositeltavaa:
- Kuulut riskiryhmään (yli 65-vuotiaat, raskaana olevat, kroonisia sairauksia sairastavat)
- Kuume on erittäin korkea (yli 39,5°C) tai pitkittynyt (yli 5 päivää)
- Hengittäminen on vaikeaa tai hengitys on tihentynyt
- Olet erittäin väsynyt tai sekava
- Jo helpottaneet oireet palaavat voimakkaampina (viittaa mahdolliseen jälkitautiin)
- Rintakipu tai voimakas päänsärky
Päijät-Hämeen alueella Salpausselän Terveys tarjoaa monipuolisia terveyspalveluja influenssan sekä muiden sairauksien hoitoon. Meillä on kattavat palvelut sekä yksityisasiakkaille että työterveysasiakkaille. Asiantunteva henkilökuntamme voi arvioida influenssan vakavuuden ja määrätä tarvittaessa viruslääkityksen tai muuta hoitoa.
Salpausselän Terveys palvelee Lahdessa ja ympäristökunnissa laajalla ammattilaisten verkostolla. Tarjoamme nopeaa hoitoon pääsyä sekä yksilöllistä, asiakaskeskeistä palvelua. Voit varata ajan helposti verkossa tai soittamalla arkisin klo 8-16 vastaanottoomme. Tarvittaessa järjestämme myös kiireellisiä vastaanottoaikoja saman päivän aikana. Terveytesi on meille tärkeä, ja haluamme varmistaa, että saat parasta mahdollista hoitoa influenssan kaltaisissa akuuteissa tilanteissa.